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Interpretation of the Emission Inventory 
Criteria and Guidelines Regulations Requirements 

As yo u · k n ow , t h e A i r T o x i c s II H o t S p o t s II I n f o rm at i o n a n d . •·: .. 
Assessment Act ("the Act") requires affected facilities to submit 
emission inventory plans to their local air pollution control 
districts by August 1 of this year. During the last few months, 
the ARB staff has received a number of questions from both 
facilities and the districts concerning the interpretatiqn of the 
Emission Inventory Criteria and Guidelines Regulations, which. were 
developed by the ARB as required by the Act. To assist distiicts 
with interpreting the requirements in the· regulations, we have 
enclosed the following four Attachments: 

o Interpretation of Specifi-c Issues Concerning the 
Emission Inventory Criteria and Guidelines Regulations 
(Attachment I). 

o Explanation of the Definition of Motor Vehicle 
(Attachment II). 

o Issues Concerning Combustion of Natural Gas and Other 
Fuel Types (Attachment III). 

o R e p l a c em e n t t o P a g e 2 7 9 i n t h e W o o d - F i r e d B o i l e r s ~-::.J·., · ·•. 
Emission Estimation Technique in the Technical 
Guidance Document to the Regulations (to account for 
the units of the steam rate in the dioxin calculation 
method) (Attachment IV). 

If you have comments or questions on the issues discussed 
in these Attachments, please call Marcelle Surovik at (916) 
324-1842. Specific questions concerning Attachment III should be 
addressed to Muriel Strand at (916) 324-9661. Other regulations 
questions should be a~dressed to Beth Schwehr at (916) 322-3807 . 
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Gary Agid,J Chi'f 
Emission Inventory Branch 
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Attachment I 

Interpretation of Specific Issues Concerning the Emission Inventory 
Criteria and Guidelines Regulations 

Below is a list of the most frequently asked questipns 
received by ARB staff over the past few months concerning the 
interpretation of the Emission Inventory Criteria and Guidelines 
Regulations. We are sending this list of questions and ARB responses 
based on our interpretation of the Act and the regulations in order to 
assist districts with addressing these issues if they ari.se. 

1. How is "motor vehicle" defined for purposes of these regu1ations? 
What types of mobile source emissions are subject to these 
regulations? 

Section 415 of the Vehicle Code defines a "motor vehicle" as 
a vehicle which is self-propelled; "vehicle", in turn, is 
defined in Section 670 of the Vehicle Code as a device by 
which any person or property may be propelled, moved, or 
drawn upon a highway, excepting a device moved exclusively 
by human power or used exclusively upon stationary rails or· 
tracks. Some examples of motor vehicles are automobiles, 
trucks, buses, road graders, earth movers, tractors, golf 
carts, motorcycles, self-propelled harvesters, forklifts, 
and sweepers; further explanation of what defines a motor 
vehicle is provided in Attachment II. Under the guidelines 
regulations, tail pipe emissions and other emissions 
emanating directly from the motor vehicles are not included 
in the facility's reporting requirements. However, dust 
emissions produced from motor vehicle activities at a 
facility must be reported, and the districts may require 
activity data regarding the usage of such vehicles at the 
facility. 

Other ~obile i~urces (those not meeting the definition of 
motor vehicJes such as ships, aircraft, trains, auxiliary 
generators, ~ranes, etc.) which operate within t~e facility 
are subject to inventory requirements. Emissions from such 
non-motor vehicle mobile sources which stay within the 
facility property (such as cranes and generators) must be 
reported. Districts may further require the reporting of 
site-specific activity data regarding the usage of non-motor 
vehicle mobile sources that are periodically located within 
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the facility property (such as aircraft and trains), in 
order to support area and mobile source estimates required 
to be developed by the ARB. 

2. Are emissions from vehicle refueling and from storage of fuel used 
for refueling subject to reporting requirements? 

Yes, vehicle refueling and fuel tanks are subject. The use 
of products for the purposes of maintaining motor vehicles 
operated at most types of facilities is exempt under the use 
exemptions section in the regulations. However, vehicle 
refueling and storage of fuel for refueling purposes are not 
conside~ed maintenance use; these are considerid to be 
points of emission and are, therefore, subject to reporting 
requirements. · 

3. According to the Act, facilities which release or have the 
potential to release 25 tons per year or greater of one of the 
four criteria pollutants are subject to the Act. How is 
"potential release" defined? How does this affect which 
facilities are subject to the guidelines regulations? 

"Potential release" includes emissions from predictable 
upsets and releases such as fugitive emissions and emissions 
from routine maintenance and repair. "Potential release" 
also refers to the routine variability in an operation due, 
for example, to year-to-year fluctuations in economic-and 
other factors affecting the operation. If a district has a 
reasonable basis to believe that a facility will emit the 
specified tonnage per year of one of the criteria pollutants 
for a given year, then that facility will be subject to the 
regulations according to the timetable set forth in the Act 
and the regulations. 

4. How do facilities report emissions of a substance which is emit :d 
in amounts much less 'than the specified degree of accuracy? 

For processei·for which source testing is not required, if 
facility-wide emissions of a substance listed in Appendix 
A-1 are less than the specified degree of accuracy, then the 
use, production, or other presence of that substance is to 
be reported on the use/production form (S-UP) with a note 
indicating the emissions are below the applicable degree of 
accuracy level, and therefore need not be quantified. 
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5. Must substances from Appendix A-II, ( i.e. those substances for 
which the use, production, or other presence must be reported), be 
included ~n the plan? 

Yes, substances listed in Appendix A-II must be incl~ded in 
the plan because the Act specifies (in Health and Safety 
Code Section 44340(c)(2)) that the plan must provide a 
comprehensive characterization of all listed substances that 
are released, or that may be released, to the surrounding 
air from the facility. 

6. How should devices and stacks be numbered in the plans and 
reports? 

The Stack ID and Device ID numbers generally should be 
simple sequential numbers consisting of from 1 to 5 digits. 
The Stack ID and Device ID numbers that the districts are 
currently using for the criteria pollutant emission 
inventory for the specific facility should also be used for 
the air toxics emission inventory. For many operations at 
many facilities, these ID numbers can be obtained by 
referring to the Turnaround Documents (TAD's) for the 
criteria pollutant emission inventory. If the districts 
need assistance with obtaining these numbers, they should 
contact the ARB. If new ID numbers are needed, they should-· 
be created to be consistent with the existing number 
convention. 

7. Must emissions from equipment that is only temporarily located at a 
facility site be reported? 

If the facility is subject to the Act, the emissions from 
such temporary equipment must be reported if the operations 
are routine an4 predictable. The facility operator should 
estimate the amount of time the equipment is used at the 
site during t~e reporting year. 
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8. Must emissions from stand-by equipment and stand-by fuel 
combustion, which may be present at the facility but not routinely 
used, be reported? 

If the facility is subject to the Act, the emissions from 
such equipment and combustion must be reported if they are 
routine and predictable processes at. the facility. A 
district may require source testing for stand-by generators 
and stand-by fuel combustion if the district believes these 
processes may result in significant emissions. If a 
district does not require source testing, the facility 
operator should estimate the amount of time these processes 
are used and estimate the emissions of listed substances. 

9. Are cogeneration facilities or facilities that are owned or part­
owned by an electric utility company subject to the so~rce test 
requirement for natural gas combustion in Appendix D of the 
regulations? 

The source test requirement for natural gas combustion 
applies only to facilities that are identified as electric 
utility companies by their industrial classification. The 
requirement applies to operations whose primary purpose is 
to generate electricity for the utility grid. 

10. Should AP-42 emission factors for particulate matter less than 10 
microns (PMlO) be used to calculate fugitive dust emits ions?· 

It is the intent of the Act that all emissions of listed 
substances be characterized regardless of particle size. 
Although PMlO is of health concern because of its ability to 
enter the respiratory tract, particulate matter greater than 
10 microns can contain .listed substances and can be emitted 
from a facility and travel beyond the property line. These 
toxic substances emitted into the air could ultimately reach 
receptors in various forms that could pose a public health 
risk. Therefore, total particulate matter (PM) or total 
suspended particulate (TSP) values. should be use,d when 
calculating fugitive dust emissions. 
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11. Are cotton ginners and other agriculture-related facilities 
subject to these regulations? What source test requirements 
apply? Is a facility required to report emissions of naturally 
occurring substances? 

Cotton ginners, almond hullers, feedlots and other 
agriculture-related facilities are subject to these 
regulations. The "Hot Spots" Act does not provide any 
exemptions for such facilities except to the extent economic 
poisons are being employed in their pesticidal use as 
specified in Health and Safety Code (HSC) Section 44324. 
This section specifies that emissions of economic poisons 
employed in their pesticidal use are subject to AB2588 
reporting r~quirements if the faiility was subject to 
district permit requirements on or before August 1, 1987. 
There are also no exemptions in the Act for natural 
occurrences of listed toxic substances. Appendix D of the 
regulations requires a lab analysis for metals of the dust 
which is representative of the fugitive dust emitted at 
these types of facilities. Other source testing 
requirements may apply to combustion processes at the 
facility. Emissions of naturally occurring substances such 
as crystalline silica and other metals that may be found in 
the fugitive dust must be quantified and reported. Unless 
exempted under HSC Section 44324, fumigation processes may 
be another possible source of emissions that may be present 
at agricultur.e-related facilities. 

12. "Oil fields" are uniquely defined under the New Source Review 
rules for Kern and Fresno districts. How has the definition -0f 
facility in the guidelines regulations been modified to encompass 
this treatment of oil fields? 

A modification to the regulations makes the definition of 
"facility" witfi respect to oil fields consistent with the 
NSR definitions in these two counties. 

13. How are compounds and mixtures which contain a listed substance 
reported? How are compounds of metals to be quantified? 

Except for gasoline vapors and coke oven emissions, the 
regulations require emissions of each listed substance 
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contained in any mixture to be individually reported to 
within the specified degree of accuracy. Composition data 
must be provided when reporting listed substances which are 
themselves chemical groups (e.g. glycol ethers). All listed 
metals include all compounds containing the listed metal. 
If a compound of a listed metal is not specifically. listed 
in Appendix A it shall be reported as the metal equivalent. 
For example, if nickel subsulfide is the emitted substance 
from a process, the emissions should be expressed as the 
listed substance "nickel subsulfide." However, if the 
nickel emissions are composed of various nickel compounds as 
for example from a combustion stack, or consist of 
unspecified nickel-containing compounds, the el~mental 
nickel equivalent of all nickel-c~ntaining compound• must be 
reported as "nickel." 

14. Glycol ethers, which are listed in Appendix A-I, cover a wide 
range of substances. Only certain types of glycol ethers were 
required to be reported under SARA. What types of glycol ethers 
must be reported under the guidelines regulations? 

The primary reference used to list glycol ethers as a toxic 
substance is the AB 1807 list of substances. Glycol ethers 
as referenced on the AB 1807 list is an all-inclusive 
category. All substances which are included in this 
chemical category must be reported. 

15. Is environmental tobacco smoke required to be quantified? 

Environmental tobacco smoke is on the list of substances 
which must be quantified. However, the regulations do 
provide a use exemption for personal use of tobacco products 
at a facility. 

16. What is a structural component of a facility as referenced in the 
use exemption section of the guidelines regulations? Are 
emissions from building air conditioners.exempt? 

The use exemption for a structural component of a facility 
includes the use of a listed substance in building 
materials, such as asbestos in the walls and ceiling. If 
the emissions from air conditioners themselves at a facility 
(such as freon) are significant, these emissions must be 
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reported. Emissions originating from processes occurring 
within the building but emanating through the ventilation 
system are subject to reporting requirements and should be 
reported in association with the particular emitting process 
occurring within the building. 

17. When is source testing required? When may other (i.e. 
non-required) source testing be appropriate or inappropriate? 

Appendix D of the regulations summarizes the required source 
testing for processes and substances and includes 
alternatives such as small business exemptions .. These 
source testing requirements apply only to ducted prpcesses. 
The applicable ARB-adopted source test method must be used 
to perform these required tests. 

The districts have the authority, under Health and Safety 
Code 44365{b) to require additional source testing. 
Furthermore, facilities may propose additional testing as 
the most appropriate quantification method in other cases. 
Source testing is most appropriate when the emission stream 
is ducted and the volume flow can be measured. Certain 
source testing proposals may not be appropriate in cases 
where the emissions are highly dispersed and the detect•ion 
limit may not be sufficient to provide a representative 
measure of the ov~rall emissions. For certain of- such 
dispersed sources, material.balances or other methods may 
provide more accurate emission values. 

18. To whom at the ARB should districts address proposals for pooled 
source testing and for alternatives to required source testing 
that are included in a facility's plan pursuant to Section 
93337(b) and 93338(b), respectively, of the criteria and 
guidelines regulations? 

The districts should address these types of proposals to 
-. 

Lfnda C. Murchison, Manager 
Toxics Emission Inventory Section 

Air Resources Board 

0 

1131 S Street 
Sacramento, Ca. 95814 
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The following has been extracted from a September 11, 1985 letter 
from the Executive Officer of the ARB to Norm Covell, then 
President of the California Air Pollution Control Officers 
Association. 

"Health and Safety Code Sections 39002 and 39500. 
provide that the ARB has the responsibility for co~trol of 
emissions from motor vehicles. The definition of motor vehicle 
~ay be found in Health and Safety Cede Section 39039, which 
r~ferences the Vehicle Code._ .. Motor vehicle .. is defined in 
Vehicle Code Section 415; .. vehicle .. is defined in Vehicle Code 
Section 670. These two definitions provide the criteria to 
determine whether a source is a motor vehicle and th~s under the 
jurisdiction of the AR3. The definitions are: 

Vehicle Code 670. A. 11vehicle" is a device by wh~ch any 
person or property may be propelled, moved, or drawn upon a 
highway, excepting a device moved exclusively by human power 
or used exclusively upon stationary rails or tracks. 

Vehicle Code 415. · A .. motor vehicle .. is a vehicle \,,"hich is 
self-propelled. 

Examination of these definitio~s reveals several 
c=iteria which must be net before a source is considered a motor 
vehicle. First, the source must be able to propel, move or draw 
person or property. Second, it mcst be able to co so upon a 
highway. Finally, it rnust be self-propelled. With respect to 
the criterion of "upon.a highway", the courts have ruled that the 
device need not be registered or legal to operate upon a highway 
to be considered a motor vehicle. Thus ~he courts fo4nd, for 
instance, that forklifts a:1d bul.lcozers are motor vehicles. 11 

u The definition of "vehicle" specifically excludes 
cevices used o~ rails, e.g. locomotives and streetcars. The 
courts have also ruled that airolanes are not vehicles. Likewise 
pleasur~ craft are not able to ~ropel or ~ove people or property 
c.pon the highway, nor ca,n lawn r.iowe:::s {with the exception of the 

.riding typ~). Other sources which are not able to propel, move 
or draw property pr person upon the highways lnclude leaf 
blowers, chain s~s, refrigeration units, and auxiliary 
generators. " 



Ca teao!" i ::2. tion · ·of So!.!rces of Air Poll utior. * 
:-'.otor Vehicles 

l.utomob_iles 
Trucks 
Buses 
?.cad graders 
Earth raoy1;rs. 
TractorslJ 
Golf Carts 
Motorcycles 
Self-propelled harvester~ 
Forklifts 
Sweepers 

~on-Mote!" Vehicles 

Locomotiv~7li Ai=planes.-. . 
Lawn ~o~ers (non-riding) 
Leaf blo·.-1ers 
Refigeration units 
Chainsaws 
Auxiliary generate.rs 
Welding machine~. 
Pleasure craft 
Cranes 

J.JThe ARB may not regulate ·implements of husbandry until after 
Decenber 31, 1988. Health and.Safety Code Section 43001 • 

.1.JSee Heal_th and Safety Code Section 40702. 

UPreempted by the Clean Air Act. 

.f 

* Categorization and corresponding footnotes included in the 
Attachment to the September 11, 1985 letter from the Executive 
Officer of the ARB to Norm Covell, then President of the 
California Air Pollution Control Officers Association. 
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