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Abrasive Blasting Program
Time Period of Legal Use of Certified Abrasive

The purpose of this advisory is to clarify the time period that an abrasive certified
for permissible dry outdoor use under Title 17 of the California Code of Regulations may
be used.  An abrasive which is sold by it’s producer or vendor during the certified period
is certified for use until it is gone.  It is not required that the abrasive be used only during
the period it is certified.  A recent legal opinion on this issue is enclosed.

Section 92530 (e) of Title 17 of the California Code of Regulations requires that
manufacturers and suppliers of certified abrasives permanently and legibly label invoices,
bills of lading, and abrasive packages or containers with the manufacturer’s name or
identification trade name, the grade, weight proportion of components in abrasive blends,
brand name of the abrasive or brand names and grades of components of abrasive blends
and the statement “ARB certified for permissible dry outdoor blasting”.  These labeling
requirements may be used by customers and inspectors to ensure that the abrasives being
acquired and used are certified.  Should an abrasive be mislabeled, the violation would be
upon the party that did the mislabeling.

If you have any questions,  please call  Ms. Kathryn Gugeler at (916) 327-1521  or
you  may E-mail her at kgugeler@arb.ca.gov.  All correspondence should be addressed to
me at the post office box below.

Enclosure

James J. Morgester, Chief
Compliance Division

California Air Resources Board
Post Office Box 2815, Sacramento, CA  95812

E-mail:  jmorgest@arb.ca.gov



MEMORANDUM 

TO: Kathleen Walsh, General Counsel 

av! FROM: Alex Wang, Staff Counsel 

DATE: October 8, 1998 

SUBJECT: Legal Opinion Regarding Interpretation of Abrasive Blasting Regulations 

Question Presented 

Must an abrasive that has been certified by the ARB be used within its certification period 
in order to comply with the requirement that only ARB certified abrasives be used for dry 
outdoor blasting? 

Answer 

No. Certified abrasives need not be used within their certification period in order to 
comply with ARB• s abrasive blasting regulations. 

Backwuod 

ARB' s abrasive blasting regulations ( 17 CCR sections 92000 et seq.) require all abrasive 
blasting operations conducted outside of permanent buildings and that do not exclusively use 
steel or iron shot/grit to use either wet abrasive blasting, hydroblasting, vacuum blasting or 
abrasives certified for permissible dry outdoor blasting. 

The ARB certifies dry outdoor blasting abrasives only if such abrasives comply with 
performance standards set out in 17 CCR section 92530(b ). Certification is valid for a period not 
to exceed two years, and manufacturers and suppliers of certified abrasives must comply with 
labelling requirements intended to enable an inspector in the field to verify that a particular 
abrasive is certified for dry outdoor blasting. The purpose of the certification procedure is to 
"restrict the abrasives selected for use in dry unconfined blasting operations in order to reduce the 
generation of fine particles, which are inhalable and contribute to reduced visibility." (p.2. 1984 
Staff Report, "Public Hearing to Consider Amendments to Sections 92000-92520 and the 
Adoption of Sections 92530 and 92540. Title 17, California Administrative Code, Regarding 
Abrasive Blasting," "1984 Staff Repon"). 

Recently, district air pollution inspectors have been issuing citations to persons using 
abrasives; the following incident is illustrative. A manufacturer obtained cenification of an 
abrasive. which certification expired on August 31, 1998. On August '27, the manufacturer sold 
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some of the abrasive to a customer, who used it on September 4, 1998. An air quality inspector 
observed the customer conducting abrasive_blasting, noted that the abrasive's certification 
expired on August 31, 1998, and cited the customer for conducting dry outdoor blasting without 
using a certified abrasive. The manufacturer had already submitted an application to renew the 

certification for the abrasive material at issue, but had not received a certification at the time the 
citation was issued. 

The abrasive blasting regulations provide that the certification of an abrasive is effective 
for no more than two years, but do not address at which point in the manufacruring/sales/usage 
stre::un an abrasive must be certified. That is. they do not specify whether an abrasive must only 
be certified prior to sale by the manufacturer or whether the abrasive must both be certified by 
the manufacturer and remain certified at the time it is applied by the customer. For the reasons 
set forth below, I concur with the Compliance Division's (CD's) position that certification is only 
required prior to the sale of an abrasive. 

First. CD's position is consistent with the abrasive blasting regulations because it requires 
manufacturers to obtain certification for their abrasives before they can sell such abrasives. 
Moreover, there are no emissions consequences between CD's policy and the policy requiring 
sale and usage of an abrasive within its certification period. Ostensibly the latter policy would 
produce greater emissions benefits, because it would require more frequent certification of 
abrasives than CD's policy. However, applicable standards have not substantively changed since 
1991, so that any emissions differences between the two policies will be inconsequential. That 
is, no emissions differences are expected unless the regulations are amended to incorporate more 
stringent standards. However, the abrasive blasting standards may only be amended by the ARB 
upon the recommendation of the abrasive blasting advisory committee (HSC sections 41900, 
41903, 41904 ). Therefore, unless and until the abrasive blasting committee reconvenes and 
recommends the adoption of more stringent standards, the ARB may not amend the existing 
abrasive blasting standards, and there would be no emissions differences justifying a departure 
from CD's policy. 

Second, customers arguably rely on the certification information included with certified 
abrasives. The regulations require manufacturers and suppliers of certified abrasives to label 
invoices, bills of lading, and abrasive packages or containers with detailed information 
identifying the abrasives as ARB certified abrasives. 17 CCR 92530( e ). Although these 
labelling requirements were primarily intended to enable an inspector in the field to confirm that 
a particular abrasive is actually ARB certified (pp. 19-20, 1984 Staff Report), they are also 
arguably relied upon by customers in purchasing abrasives that are represented as being ARB 
certified. Therefore, a customer who purchases a certified and properly labelled abrasive should 
be considered using a certified abrasive provided he or she uses the abrasive within a reasonable 
period of time following the purchase (i.e., customers should not be allowed to knowingly 
"stockpile" excessive amounts of abrasives in order to avoid purchasing abrasives that must 
comply with future, more stringent standards). Where appropriate, ARB could consider setting a 
"sell-through" date when new standards are established to ensure this result. 
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Third it would unfairly burden manufacturers if an abrasive had to be sold and used 
within the two year certification period; this would require manufacrurers to know each 
customer's schedule prior to selling any abrasive, and would effectively hold manufacturers 
liable for the usage of abrasives long after they had left the manufacturers' control. For example, 
a customer could order some abrasive for a project, have some surplus, then use the surplus on 
another project after the abrasive's certification had expired. The "sale and use" policy would 
therefore have the undesirable consequence of requiring manufacturers to account for their 
customers' project schedules prior to selling abrasives, and would additionally act to effectively 
reduce the certification period of abrasives. 

The abrasive blasting regulations do not explicitly address the issue, but for the reasons 
set forth above. it is apparent that a certified abrasive need not be used within its certification 
period to comply with the requirement that only ARB certified abrasives be used for dry outdoor 
blasting. 
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