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State of California 
Air Resources Board 

 
UPDATED INFORMATIVE DIGEST 

 
AMENDMENTS TO REGULATIONS REGARDING NEW AFTERMARKET AND 
USED CATALYTIC CONVERTERS OFFERED FOR SALE AND USE IN 
CALIFORNIA 
 
Sections Affected: Amendments to section 2222, title 13, California Code of 
Regulations, Add-on Parts and Modified Parts, and adoption of the incorporated 
document, “California Evaluation Procedures for New Aftermarket Catalytic 
Converters.” 
 
Background:  California Vehicle Code sections 27156 and 38391 generally 
prohibit the sale, offer for sale, advertisement, or installation of any device that 
alters the design or performance of any required motor vehicle pollution control 
device or system.  ARB is authorized to exempt non-original equipment 
components from this prohibition if it determines that such components will not 
reduce the effectiveness of any required pollution control device or would not 
cause vehicle emissions to exceed applicable standards. 
 
Within this context, ARB has promulgated regulations that allow the sale of new 
aftermarket catalytic converters and used original equipment converters if they 
comply with established performance and other criteria.  The availability of these 
aftermarket converters creates a less expensive option for vehicle owners 
needing a new catalytic converter compared to the cost of purchasing an original 
equipment manufacturer (OEM) catalytic converter. The performance 
requirements for these aftermarket converters balance the continued need to 
control in-use emissions from motor vehicles as they age with the cost of 
replacing catalytic converters on vehicles that often have a limited remaining 
lifetime and relatively low market value.  
 
The ARB’s previous aftermarket converter requirements, adopted in 1988, 
specify fixed minimum conversion efficiencies that aftermarket converters must 
meet through 25,000 miles of use.  However, with the significant advances in the 
emission-control performance and durability of motor vehicles that have occurred 
since 1988, improvements to the performance requirements for non-original 
equipment aftermarket catalytic converters are needed to keep pace.   
 
Description of Regulatory Action:  On October 25, 2007, the Board conducted 
a hearing to consider staff’s proposal to establish new performance standards for 
new aftermarket converters that are based on reducing engine-out emissions to 
levels allowing in-use vehicles equipped with aftermarket catalysts to comply with 
certification emission standards for a period of 5 years or 50,000 miles.  The 
amendments apply to all new aftermarket catalytic converters sold, advertised, or 
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installed on or after January 1, 2009.  The amendments also require 
manufacturers to demonstrate that new aftermarket converters are compatible 
with catalytic converter malfunction detection monitoring that is part of the  
on-board diagnostic system (OBD II system) on 1996 and newer model year 
vehicles.  Manufacturers must demonstrate that new aftermarket catalytic 
converters will not cause the test vehicle’s Malfunction Indicator Light (MIL) to 
illuminate when the catalyst is functioning properly, and that the test vehicle’s 
OBD II system can detect an aged converter by the time its conversion efficiency 
decreases to a level causing the vehicle emissions to exceed the manufacturers’ 
limits for malfunction detection by no more than a factor of 50 percent. 
 
The amendments also extend the current warranty period for new aftermarket 
converters from 25,000 miles to 5 years or 50,000 miles, establish warranty data 
reporting requirements, require more informative labeling on the shell of the 
catalytic converter, and establish requirements for quality control checks on the 
converter manufacturing process. 
 
With regards to used original equipment catalytic converters, the Board adopted 
amendments that would eliminate, effective July 1, 2008, or 30 days after the 
amendments are filed with the Secretary of State’s office, whichever date is later, 
the current provisions allowing the advertising, sale, and installation of used OEM 
catalytic converters.  The Board found that available methods used to screen the 
condition of used catalytic converters before resale are not sophisticated enough 
to ensure levels of performance necessary for current technology motor vehicles 
to meet emission standards.  Adequately improved screening methods would not 
be economically practical (i.e., screening costs would exceed the value of the 
used converter itself).  Without an economically feasible way to ensure that used 
converters function at levels appropriate for the vehicle models they would be 
installed on, benefits to air quality may not be realized.   
 
At the conclusion of the hearing, the Board adopted Resolution 07-48, in which it 
approved the originally proposed amendments without modification.    
 
Comparable Federal Regulations 
 
Aftermarket catalytic converters are legal for sale federally under an enforcement 
policy established by the United States Environmental Protection Agency (U.S. 
EPA) in 1986.  Under this policy, aftermarket catalytic converters must achieve at 
least 70 percent conversion efficiency for hydrocarbon (HC) and carbon 
monoxide (CO) emissions, and 30 percent for oxides of nitrogen (NOx) 
emissions.  With the exception of the lower NOx efficiency, the federal 
requirements are very similar to California’s existing requirements.  Therefore, as 
described above, the proposed amendments would significantly strengthen 
California’s requirements for new aftermarket catalytic converters compared to 
U.S. EPA’s guidelines in terms of required conversion efficiencies and converter 
durability. 
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Current U.S. EPA policy permits the sale of used original equipment catalytic 
converters if they are screened to ensure they perform at levels generally 
comparable to those required for new aftermarket converters.  The adopted 
amendments would sunset California’s similar provisions because screening 
methods to ensure that used original equipment converters can perform at levels 
comparable to staff’s proposed requirements for new aftermarket converters are 
not economically feasible.   


